Kültéri burkolatok

KÜLTÉRI BURKOLATOK:

Kavics, zúzalék

Kavics, zúzalék

Nagytáblák

Sziklák

Járólapok, falburkolatok

Járólapok,falburkolatok

Mozaik falburkolatok

Panelek

 

Ha a kültéri természetes kőburkolatok (járólapok, falburkolatok, tipegők stb.) széles kínálatából akarunk választani, tudnunk kell hogy a különböző kőzetfajták közül az adott vastagságban melyik a legmegfelelőbb a számunkra. Hiszen ha a hajlítószilárdság vagy éppen a fagyállóság felől közelítünk, már látni fogjuk, hogy a különböző kőzetek (bazalt, gránit, porfir, andezit, kvarcit, szerpentin, pala, mészkő, travertin) igen eltérő kőzetfizikai tulajdonságokkal rendelkeznek. Különbözik a fagytűrő képességük, a hajlítószilárdságuk, a nedvszívó képességük és sorolhatnánk még tovább. Mivel különbözik, ezért bizony összefüggésben azzal, hogy hol és hogyan kerülnek felhasználásra (vízszintes felületen vagy függőleges kőburkolatként, betonelemre ragasztva vagy zúzalékágyba helyezve, impregnálva vagy anélkül) igen különbözően reagálnak a különböző, időnként szélsőséges időjárási viszonyokra. Hazánkban gyakori a tartósan nulla fok alatti hőmérséklet. Emiatt, és a nem megfelelő kivitelezés miatt, amibe bele kell érteni azt is hogy nem a megfelelő anyagot, nem a kellő segédanyagot, stb... választják a kivitelezés során, amik komoly anyagi káral járnak, rongálják a kőburkolat használhatóságát, és nem utolsó sorban a látvány esztétikumát.

Mindez természetesen ugyanúgy igaz a különböző csempe és mészkő burkolatok felhasználására is. Az elmondottakból levonható tanulság, hogy még a beépítés előtt tájékozódjunk arról, hogy az általunk választott természetes kőburkolat fagyálló-e, illetve képes-e annak a terhelésnek ellenállni ami a használat során majd rá hárul.

A különböző alkalmazási területek (kocsibeálló, járda, falburkolat, uszoda, terasz, lábazat, oszlop, támfal, stb...) természetesen más-más terhelést jelentenek a kövek számára, más követelményeket támasztanak velük szemben. Érdemes különbséget tennünk, ahogy már utaltunk rá, a függőlegesen felburkolt kőburkolatokra, és a vízszintesen elhelyezett kőlapokra leselkedő veszélyeket illetően. Az utóbbi esetben, ha lehet, még gondosabban és körültekintőbben kell eljárnunk, még több körülményre (alépítmény állapota, a kőfelületre eső terhelés módja és mértéke, csapadéknak, fagynak való kitettsége, takarításnak esetleges káros hatásai... stb) kell figyelnünk. Így például meg kell vizsgálnunk az alépítményt (betonlemez) ami befogadja a szabályos vagy szabálytalan kőlapokat, hogy megfelelő szárazságú, vastagságú, szilárdságú, tiszta és pormentes legyen. Ha fűtött alépítményről van szó, figyeljünk a hőátadásra és az ahhoz szükséges vastagságra is. Amennyiben zúzalék ágyazatot alkalmazunk, fontos hogy a tükör kellően mély legyen, a zúzalék anyaga, szemcsemérete és portartalma megfelelő legyen, továbbá az egymásra épülő zúzalékrétegek kellően vastagok és tömörítettek legyenek, mivel ezzel tudjuk biztosítani a természetes kőburkolat szilárdságát és ugyanakkor a nedvesség szabad mozgását.

Az eddigiekkel szorosan összefüggő kérdés segédanyagok kiválasztása is (alapozók, ragasztók, fugázók, impregnálók stb...) Ahhoz hogy helyesen tudjunk dönteni, tisztában kell lennünk a burkolandó felület állapotával, a ragasztási felület vastagságával, a segédanyagok műszaki jellemzőivel, és az impregnáló anyag tulajdonságaival is. Ha egy vízszintes burkolású felületről van szó, gondoljuk át hogy milyen terhelésnek kell ellenállni az adott természetes kőburkolatnak! Nyilvánvalóan más mértékű terhelést jelent egy terasz, egy gyalogjárda, egy lábazat, egy támfal, mint egy kocsibeálló, vagy éppen egy falburkolat. Összességében tudnunk kell például egy terasz lerakása során, beton felület vagy zúzalék az a felület amire a kőburkolatot fektetni fogjuk, vagyis milyen anyagú és vastagságú kőlapokat kell választanunk ahhoz hogy normál terhelés esetén megfelelő hajlítószilárdságúak legyenek. Figyeljünk arra, hogy ha a szokásosnál nagyobb lapokat választunk, az befolyásolja a ragasztóanyag választást is. Ugyanígy szem előtt kell tartanunk a kőlapok vastagságát is. Másféle ragasztó szükséges a hasított kőlapok burkolásához, mivel változó változó vastagságúak lehetnek, mint a kalibrált vastagságú kőburkolatokhoz.

Szabálytalan természetes kőlapok esetén döntő hogy figyeljünk a fugaszélességre is, mivel a különbözőfugázó anyagok különböző szélességű fugatávolság kitöltésére alkalmas. Ha a fugaanyag nem alkalmas az adott fugaszélesség kitöltésére, vagy éppen nem megfelelő szemcse méretű vagy éppen nem kellően száradt meg a ragasztó, akkor könnyen jöhetnek létre repedések, nyílások a fugaközökben ahol a víz szabad utat találhat a maga számára. Apró, de fontos szempont, hogy fugázás után időben távolítsuk el akár több lemosással a kőburkolat felületéről a fölös fugaanyagot. 

 Ha mindezeket a szakmai alapismereteket szem előtt tartjuk, élethossziglan élvezhetjük a létrejött kőburkolat áldásait.

 

..............................................................................................................................................................................................

Kőszalon Kft.
2045 Törökbálint, Dulácska utca 2.

Telefon: 06 23 232 571 Mobil: 06 30 274 3668,  06 30 465 9051
E-mail: iroda @ koszalon.hu Nyitvatartás: Hétfő-péntek: 08.30 - 17.00 Szombat: 10.00 - 13.30
www.koszalon.hu