Gránit

Gránit

Márvány

Márvány

Pala

Pala
 

 

 

   A temészetes kőből készült járólapok és falburkolatok kiválasztásakor nagyon fontos, hogy tekintettel legyünk arra, hogy az általunk kiszemelt kőtermék funkcionálisan is megfeleljen a céljának (pl. konyhában, fürdőszobában lehetőleg kerüljük ha tehetjük a fényezett felületet, mivel könnyen elcsúszáshoz vezethet) de ugyanakkor tetszetős és a környezetéhez illeszkedő is legyen. A kőfeldolgozás ma számtalan felületi megmunkálással (fényezés, matt csiszolás, lángolás, szatinálás, antikolás) kialakításával igyekszikdöntésünket megkönnyíteni úgy hogy a látvány élmény és a használhatóság egymásra találhasson.

   Figyeljünk rá, és mérlegeljük azt a tényt hogy a különböző kőzettípusok (mészkő, márvány, gránit, pala, travertin) más és más kőzetfizikai tulajdonságokkal rendelkeznek (nedvességfelvétel, hajlítószilárdság, kopásállóság, csúszásmentesség, színváltozatosság stb.) Fontos döntés lehet a megfelelő fugaszín, fugatávolság, ragasztóanyag kiválasztása is!

   Végig kell gondolni a munkálatok tervezése során, hogy számot vetettünk-e a természetes kövek hőtechnikai tulajdonságaival vagy padlófűtés alkalmazása esetén annak követelményeivel (kővastagság, kőkezelés, hőtágulás, ragasztóanyag... stb.) Gyakori zavar forrása lehet az hogy a megrendelő vagy a kivitelező a műkövek és csempék egyöntetűsége, színazonossága felől közelít a természetes kövekhez és az abból készült járófelületekhez vagy falburkolatokhoz.

   Ez az azonosság azonban teljesen idegen a természetes kövektől, mondhatjuk azt is önálló műfaj, amivel szemben ugyanolyan igényességgel járhatunk el, de a követelmények amiket itt érvényesíthetünk a szakma saját érvényes követelményei. Ezeket meg kell ismernünk, el kell fogadnunk és ily módon kell érvényesítenünk. Mielőtt bárkit megijesztenénk vagy elijesztenénk, csak emlékeztetünk arra, hogy a kő mint építőanyag egyidős az építészet történetével.

 
 
 

Gránit

Gránit

Márvány

Márvány

Pala

Pala
 
 

..............................................................................................................................................................................................

Kőszalon Kft.
2045 Törökbálint, Dulácska utca 2.

Telefon: 06 23 232 571 Mobil: 06 30 274 3668,  06 30 465 9051
E-mail: iroda @ koszalon.hu Nyitvatartás: Hétfő-péntek: 08.30 - 17.00 Szombat: 10.00 - 13.30
www.koszalon.hu